Barion Pixel

Mutasd a bőröd, segítek, hogyan ápold! [Bőrápolás kisokos]

Tudtad, hogy a legtöbben elkövetnek legalább egy szarvashibát, ha a bőr ápolása a téma?

Mégpedig azt, hogy mindössze egyszer foglalkoznak a bőrtípusuk meghatározásával, azután évekig e szerint ápolják a bőrüket. A tipizálásnak mindig megvan az a veszélye, hogy utána mereven ragaszkodunk a felállított kategóriákhoz.

Pedig valójában arról van szó, hogy mindig a bőr aktuális állapotát kell figyelembe venni. Ez függ az egészségi állapottól, az évszakoktól és egyéb környezeti hatásoktól, továbbá az életkortól, a családból hozott genetikai örökítő anyagtól, de még az étkezéstől is.

Éppen ezért fontos, hogy mindig figyeljünk magunkra, különben nem ússzuk meg ép bőrrel! 🙂


Szóval, ha már feltétlenül tipizálni kell, személy szerint az alábbi bőrtípusokat – bár, az aktuális bőrállapot kifejezés jobb lenne! – különböztetem meg: normál, száraz, ekcémára érzékeny, pikkelysömörre hajlamos, problémás, vagyis pattanásos bőr.

A normál bőr ápolása

Noha a normál bőrűek szerencsésnek mondhatják magukat, én mégis azt javaslom: csak mértékkel a kencékkel és a sminktermékekkel, nehogy besokalljon a bőr! Még mindig jobb a megelőzésre játszani, mint az ekcémát vagy a száraz bőrt kezelni.

Ami a Dorka Szappanokat illeti, mosakodáshoz kiváló a Barackos varázsló, a Simogató sheavajas és az Algás ragyogás szappan is.

Persze a kényeztetésről sem szabad elfeledkezni! Egy jó forró vagy langyos fürdő egy citromfüves fürdőbombával egy stresszes nap végén szinte mennyei manna a léleknek és az elmének!

A száraz, érzékeny és irritált bőr ápolása

A száraz, érzékeny és irritált bőr esetén már jobban oda kell figyelnünk. Nagyon fontos a bőr állandó védelme és támogatása, a kencék alapanyagainak, illetve hatóanyagtartalmának pontos áttekintése.

Én nagyon szeretem a sheavajat használni a termékeimben – különösen a száraz bőrre. Miért ragaszkodom annyira hozzá? Annak idején az ekcémás tünetek leküzdésében rengeteget segített a lányomnak, Dorkának és nekem is.

Mióta beleástam magam a témába, illetve részt vettem a szappan- és kencekészítő tanfolyamon, rengeteg tapasztalatot szereztem a használatát illetően. Vegyük például a következő tényt: ritka, ám még a legorganikusabb sheavaj is képes allergiás tüneteket kiváltani latexérzékenyeknél.

A termékeimben, különösen a kencékben, organikus bio sheavajat használok. Most kísérletezem a mangóvajjal is, de ez egy másik bejegyzés témája… 🙂

Szóval a Dorka Szappan, amit érzékeny és irritált bőrre meleg szívvel javaslok, az a Csupacsoki. Sem illóolaj, sem sheavaj nincs benne, így azok is bátran használhatják fürdéshez és zuhanyzáshoz, akiknek szenzitív a bőrük.

A kellemes fürdők szerelmeseinek a rózsás fürdőbombát és a szintén illatmentes testhabot tudom ajánlani. Ajakápoláshoz pedig a rózsás ajakápolót.

A problémás bőr ápolása

A reggeli langyos vizes mosakodás általában nem elég, ha problémás, pattanásos a bőr. Az arcot borító zsírréteg eltávolítására langyos vizes, natúr, vegyszermentes szappanos lemosás szükséges.

Hogyan válasszunk szappant az arcmosáshoz?

Keressük a tisztító anyagokat az összetevők között, mint a kék- vagy a rózsaszín agyag és egyéb fertőtlenítő olajok. Ezeket érdemes felváltva használni. Például a Dorka Szappan termékek esetén ajánlom a Simogató shevajas szappant, hiszen finoman hidratálja és nem szárítja a bőrt. Emellett rózsaszínagyag-tartalma miatt fertőtlenít és tisztítja a tág pórusokat.

Ezt váltogathatjuk a Harmatos levendulamező szappannal, amiben kékagyag van. Tökéletes választás nagyon zsíros, erősen pattanásos bőrre, ám izzadékonyság esetén is. A benne lévő levendulaillóolaj tisztítja a bőrt és a baktériumokat, amelyek az izzadás során keletkeznek.

Pattanásos bőrre és borotválkozás után kifejezetten jó még az Algás ragyogás szappan. Fertőtlenít, tisztít és ápol. 🙂

Válogass kedvedre a Dorka Szappanok közül IDE  kattintva!

Szólj hozzá!