Milyen szabályokat kell betartanod, ha kozmetikumot készítesz otthon?

Manapság egyre többen érdeklődnek a natúr kozmetikumok iránt. Sokan nemcsak vásárolni szeretik őket, de a készítésükbe is szívesen belevágnának. Nincs is annál nagyobb élmény, mint amikor az ember a saját termékét kezdi el használni otthon.

A különböző természetes kencék és szappanok készítése azonban koránt sem gyerekjáték. Ugyanis van néhány szabály, amit a saját és a terméked védelme érdekében be kell tartanod. 

Ebben a bejegyzésben ezeket szedtem össze.

Elárulom, hogy ezeket a szabályokat követem én is, és bízom benne, hogy ezentúl te is. 🙂

Alapszabályok natúr kozmetikum készítéséhez

Bármilyen házi kozmetikumot készítesz, azzal is megnövelheted a tartósságát, ha odafigyelsz a higiéniára. Itt nemcsak az eszközök és a pult tisztaságára gondolok, hanem a megfelelő öltözékre is.

Nézzük meg, mit kell tenned!

Szükséges a megfelelő öltözék

Mielőtt nekifogsz a kozmetikumkészítésnek, négy fontos dologra van szükséged: kötény, kesztyű, védőszemüveg, hajháló. A kötény felkötése előtt mindenképp vegyél fel zárt ruházatot és cipőt.

Ha szappant készítesz, akkor a sav- és lúgálló kesztyűt ajánlom, ám ha csupán egy krémet szeretnél, akkor a hagyományos gumikesztyű is megteszi. A latexkesztyűt nem javaslom, mert hamar elszakad. Helyette én is a nitril- vagy nitrylex kesztyűt használom.


Ezt akár többször is használhatod, ha előtte lefertőtleníted 75%-os alkoholtartalmú gyorsfertőtlenítővel.

Érdemes beszerezni hőálló edényeket

A hőálló edények fertőtlenítésére két módszer létezik. Az egyik, hogy külön bepakolod őket a mosogatógépbe, majd 70 fokon átmosod. A másik pedig, ha nincs mosogatógéped, hogy beáztatod forró, mosószeres vízbe, majd szintén forró vízzel elöblíted.

Itt azonban a folyamatnak még nincs vége, hiszen minden használat előtt át kell újra fertőtleníteni az edényeket és az eszközöket gyorsfertőtlenítővel. Ezt bármelyik áruházban be tudod szerezni. A lényeg, hogy minél magasabb az alkoholtartalma, annál jobb. Én 75%-osat szoktam használni. Ezt követően áttörlöm az eszközeimet, ám van olyan fertőtlenítő is, ami azonnal elpárolog.

Fontos eszköz továbbá a hőmérő, amivel a kencék hőmérsékletét tudod ellenőrizni. Így biztosan nem fognak túlmelegedni.

Miért elengedhetetlenek ezek a higiéniai előírások? 

Számomra a higiénia a legfontosabb. Ezt nemcsak a saját bőröm, hanem a termékeim védelme érdekében is mondom. És ezért biztatlak téged is arra, hogy alkalmazd ezeket a szabályokat.

A zárt ruházat, zárt cipő és kötény azért fontos, mert ezzel meg tudod védeni magadat, ha például kifröccsen a lúg szappankészítés során. A gumikesztyűvel, a hajhálóval és a védőszemüveggel egyaránt véded magad és a termékedet is.

Hiszen, ha a keverékbe belekerül egy kis piszok vagy baktérium a körmöd alól, netán egy kis szempilla vagy hajsznál, akkor hamarabb megromlik, bepenészedik. Ebben az esetben ki kell dobnod a kozmetikumot, nem szabad felhasználni.


Egy natúr, tartósítószermentes kozmetikum általában 3, maximum 6 hónapig áll el, ennyi a szavatossága. A tartósítószerek ugye mesterségesek, tehát csak maximum E-vitaminnal tudjuk tartósítani valamennyire.

Dorka Szappanok, a természet ajándékai 

Én minden terméket teljesen természetesen készítek, még tartósításra is csak az E-vitamint használom. Minden termékemnél elérhetőek az összetevők, részletes leírást adok arról, mi mindent tartalmaz, illetve ezek hogyan ápolják a bőrödet.

Vannak illóolajjal és teljesen illóolajmentesen készített termékeink is. Ez utóbbiakat a nagyon érzékeny bőrűeknek fejlesztettem ki. Ilyen például a Marcipános finomság vajhabkrém, amely kiérdemelte a Galmour Glammies 2020 díjat is.

Bármelyik Dorka Szappant is próbálod ki, a bőröd hálás lesz érte.

És remélem a kedvenceddé válik. 🙂

Maradt még benned kérdés a natúr kozmetikumokkal kapcsolatban? Fordulj hozzám bátran IDE kattintva.

Oszd meg barátaiddal!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on facebook
Share on twitter
Share on google
Share on linkedin

Szólj hozzá!

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Most 5% kedvezmény jár minden új feliratkozónak!

Kövess minket!

Oszd meg barátaiddal!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Most 5% kedvezmény jár minden feliratkozó vásárlónak!