Barion Pixel

Milyen szabályokat kell betartanod, ha kozmetikumot készítesz otthon?

Manapság egyre többen érdeklődnek a natúr kozmetikumok iránt. Sokan nemcsak vásárolni szeretik őket, de a készítésükbe is szívesen belevágnának. Nincs is annál nagyobb élmény, mint amikor az ember a saját termékét kezdi el használni otthon.

A különböző természetes kencék és szappanok készítése azonban koránt sem gyerekjáték. Ugyanis van néhány szabály, amit a saját és a terméked védelme érdekében be kell tartanod. 

Ebben a bejegyzésben ezeket szedtem össze.

Elárulom, hogy ezeket a szabályokat követem én is, és bízom benne, hogy ezentúl te is. 🙂

Alapszabályok natúr kozmetikum készítéséhez

Bármilyen házi kozmetikumot készítesz, azzal is megnövelheted a tartósságát, ha odafigyelsz a higiéniára. Itt nemcsak az eszközök és a pult tisztaságára gondolok, hanem a megfelelő öltözékre is.

Nézzük meg, mit kell tenned!

Szükséges a megfelelő öltözék

Mielőtt nekifogsz a kozmetikumkészítésnek, négy fontos dologra van szükséged: kötény, kesztyű, védőszemüveg, hajháló. A kötény felkötése előtt mindenképp vegyél fel zárt ruházatot és cipőt.

Ha szappant készítesz, akkor a sav- és lúgálló kesztyűt ajánlom, ám ha csupán egy krémet szeretnél, akkor a hagyományos gumikesztyű is megteszi. A latexkesztyűt nem javaslom, mert hamar elszakad. Helyette én is a nitril- vagy nitrylex kesztyűt használom.


Ezt akár többször is használhatod, ha előtte lefertőtleníted 75%-os alkoholtartalmú gyorsfertőtlenítővel.

Érdemes beszerezni hőálló edényeket

A hőálló edények fertőtlenítésére két módszer létezik. Az egyik, hogy külön bepakolod őket a mosogatógépbe, majd 70 fokon átmosod. A másik pedig, ha nincs mosogatógéped, hogy beáztatod forró, mosószeres vízbe, majd szintén forró vízzel elöblíted.

Itt azonban a folyamatnak még nincs vége, hiszen minden használat előtt át kell újra fertőtleníteni az edényeket és az eszközöket gyorsfertőtlenítővel. Ezt bármelyik áruházban be tudod szerezni. A lényeg, hogy minél magasabb az alkoholtartalma, annál jobb. Én 75%-osat szoktam használni. Ezt követően áttörlöm az eszközeimet, ám van olyan fertőtlenítő is, ami azonnal elpárolog.

Fontos eszköz továbbá a hőmérő, amivel a kencék hőmérsékletét tudod ellenőrizni. Így biztosan nem fognak túlmelegedni.

Miért elengedhetetlenek ezek a higiéniai előírások? 

Számomra a higiénia a legfontosabb. Ezt nemcsak a saját bőröm, hanem a termékeim védelme érdekében is mondom. És ezért biztatlak téged is arra, hogy alkalmazd ezeket a szabályokat.

A zárt ruházat, zárt cipő és kötény azért fontos, mert ezzel meg tudod védeni magadat, ha például kifröccsen a lúg szappankészítés során. A gumikesztyűvel, a hajhálóval és a védőszemüveggel egyaránt véded magad és a termékedet is.

Hiszen, ha a keverékbe belekerül egy kis piszok vagy baktérium a körmöd alól, netán egy kis szempilla vagy hajsznál, akkor hamarabb megromlik, bepenészedik. Ebben az esetben ki kell dobnod a kozmetikumot, nem szabad felhasználni.


Egy natúr, tartósítószermentes kozmetikum általában 3, maximum 6 hónapig áll el, ennyi a szavatossága. A tartósítószerek ugye mesterségesek, tehát csak maximum E-vitaminnal tudjuk tartósítani valamennyire.

Dorka Szappanok, a természet ajándékai 

Én minden terméket teljesen természetesen készítek, még tartósításra is csak az E-vitamint használom. Minden termékemnél elérhetőek az összetevők, részletes leírást adok arról, mi mindent tartalmaz, illetve ezek hogyan ápolják a bőrödet.

Vannak illóolajjal és teljesen illóolajmentesen készített termékeink is. Ez utóbbiakat a nagyon érzékeny bőrűeknek fejlesztettem ki. Ilyen például a Marcipános finomság vajhabkrém, amely kiérdemelte a Galmour Glammies 2020 díjat is.

Bármelyik Dorka Szappant is próbálod ki, a bőröd hálás lesz érte.

És remélem a kedvenceddé válik. 🙂

Maradt még benned kérdés a natúr kozmetikumokkal kapcsolatban? Fordulj hozzám bátran IDE kattintva.

Szólj hozzá!